Curiozități despre vinul roșu

Beneficiile vinului roșu asupra sanatatii au fost subiectul a numeroase studii, care au descoperit ca aceasta bautura ne poate prelungi viața, ne protejează împotriva unor forme de cancer, imbunatateste sanatatea mentala și sistemul circulator. Potrivit medicalnewstoday.com,efectele pozitive ale vinului roșu se vad doar atunci cand acesta este consumat în cantități moderate. De exemplu, un pahar de vin rosu pe zi scade riscul afectiunilor cardiace, scade colesterolul și ne ajuta inima sa funcționeze bine.

Care sunt cele mai cunoscute soiuri de vin rosu?

Nu toate vinurile roșii sunt la fel. Gustul, culoarea, efectele și aroma depind de la un soi de strugure la altul, iar cunoscatorii fac distincția între mai multe tipuri de vin. Le-am selectat pe cele mai faimoase 5 vinuri roșii, cunoscute și apreciate pe tot mapamondul:

Cabernet Sauvignon

Acesta este cel mai cunoscut și popular vin roșu, la nivel mondial. Originar din Franta, zona Bordeaux, unde a apărut prin încrucișarea soiurilor de struguri Cabernet Franc si Sauvignon Blanc, acest vin se distinge prin culoarea sa rubinie și gustul puternic, cu note de coacaze, cireșe amare și piper verde. Acum, acest soi de struguri este plantat și în California, Australia sau Chile. Vinul are un nivel mediu de aciditate, ceea ce il face o bautura excelenta pentru a fi servita alaturi de mancaruri, în special fripturi de vita, vanat, manzat sau rata, dar și alături de un platou cu branzeturi cu mucegai și fructe. Un vin Cabernet Sauvignon sec are în jur de 13,5% alcool, este bogat în taninuri, iar vinurile vechi se remarca printr-un gust mai fin și mai aromat.

Pinot Noir

Pinot Noir este considerat un vin de elita, si asta pentru ca strugurii din care este fabricat au nevoie de condiții speciale pentru a crește, motiv pentru care acest tip de vin este mai rar. Cramele din Burgundia, Franța, si-au castigat reputatia de a fabrica cel mai bun Pinot Noir din lume, motiv pentru care vinul este numit uneori și Roșu de Burgundia.

Vinul are o aromă plăcută și fructe de zmeura, cirese negre dulci, dar și condimente și ciuperci, ceea ce îl face ușor de identificat de somelieri. Acest vin nobil are un nivel scăzut de taninuri și polifenoli, însă este unul dintre puținele vinuri pe care experții ne recomanda sa le consumam ca atare. Bineinteles, poate fi asociat si cu mancaruri, în special cele pe baza de peste de mare, precum ton sau somon, cu carnuri afumate, sau specialitati din ciuperci.

Syrah sau Shiraz

Syrah este un vin versatil, folosit și pentru a crea vinurile rose, și este cultivat încă din era Imperiului Roman, în zona în care acum se afla Iranul. Acest vin concentrează mai multe arome, în special de mure și piper, dar și vanilie sau fum. În plus, este bogat în taninuri și este unul dintre cele mai potrivite vinuri pentru învechire. Un lucru interesant despre Syrah este ca are una dintre cele mai înalte temperaturi recomandate pentru servire, de 18 grade Celsius.

Merlot

Acest vin este fabricat din struguri închiși la culoare, cu boabe mari, care sunt în mod natural mai bogate în zahăr și au un conținut redus de acid malic. Spre deosebire de Cabernet Sauvingon, Merlotul are o aromă mai fructata si mai dulce, cu note de mure, prune sau cireșe, este mai ieftin și este vinul recomandat incepatorilor. Acest tip de vin are un conținut mai scăzut de taninuri, ceea ce îi da un gust mai fin și mai puțin înțepător. Este un vin excelent pentru fripturile de porc, dar și pentru platourile cu branzeturi maturate, cu un gust puternic.

Zinfandel sau Primitivo

Cultivat de mii de ani in Caucazul european, Zinfandelul a devenit celebru mai ales în Italia, dar și în Croația, unde climatul mediteranean a fost benefic pentru dezvoltarea soiului de struguri. Cu o culoare mai deschisa decat Cabernet Sauvignonul sau Merlotul, Zinfandelul are o o aciditate crescută, dar și un conținut alcoolic care poate ajunge pana la 17%. Acest lucru îi da o textura puțin mai uleioasa, dar și un buchet mai bogat și mai aromat. Vinul se remarca prin notele sale care amintesc de gem, afine, piper negru, cireșe, prune, merisoare si lemn dulce, motiv pentru care este indicata consumare alaturi de ciocolata neagra sau de un platou cu fructe.