Curiozități despre vinul rose

Se poate spune despre vinul rosé că vine ca o completare în spaţiul dintre vinul roşu şi cel alb. Însă vinul rosé are propria lui personalitate.

Acest tip de vin este obţinut atunci când cojile strugurilor roşii sunt lăsate la fermentat doar pentru o scurtă perioadă de timp alături de pulpă. Că vă faceţi o idee, vă vom spune că vinurile roşii sunt obţinute adesea după ce strugurii au fost lăsaţi să fermenteze săptămâni bune, în timp ce, în cazul vinurilor rosé, aceste capătă culoarea în numai câteva ore.

Producătorul de vin are controlul absolut asupra culorii vinului şi ştie exact când trebuie să îndepărteze cojile strugurilor roşii, responsabile cu pigmentarea. După cum cred că intuiția deja, aproape orice sortiment de struguri roşii de vin – de la Cabernet Sauvignon la Syrah – poate fi folosit pentru a obţine vinul rosé. Totuşi, există anumite stiluri şi anumite sortimente de struguri care sunt agreate în mod deosebit pentru obţinerea acestei băuturi.

Vinurile rose au fost printre primele tipuri de băuturi din struguri produse în istorie. Vinificatorii foloseau, de cele mai multe ori, tehnici care îi obligau sa stoarca strugurii imediat dupa recoltare. Abia mult mai tarziu au aparut prese care permiteau pigmentarea mai puternica a băuturii.

Știai ca este foarte ușor să se confunde vinul rose cu vinul “blush” (alb-roz, cu gust fructat)?

Cum alegem un rose autentic?

Vinul rose este nuanțat după mai multe metode:

– o fermentare de scurta durata a cojilor de struguri roșii alături de must;

– un cupaj între o cantitate mica de vin roșu și una mai mare de vin alb; 

– sau după o metoda numita “saignee” (sangerarea = în primele ore de fabricare a unui vin roșu, parte din must este varsta într-o cuva separată).

În funcție de acest detaliu, vinul poate avea o nuanță de rose:

– pal

– petal

– cotton-candy

– cherry red

– ruby

– sau raspberry. 

Fiecare dintre ele cu gust distinct.

Ingredientul principal în producerea unui vin rose este soiul de struguri: neapărat roșu. Dacă vinul “blush” este un cupaj de struguri albi si rosii, rose-ul autentic trebuie neaparat sa provina din struguri rosii. Cojile acestora sunt adesea îndepărtate la doar 24 de ore din must.

Rose-ul, vin fructat cu note de cireșe, pepene galben, citrice și fructe de padure, este ideal pentru lunile călduroase și petrecerile în aer liber, iar servirea potrivită se face cu răcire în prealabil.