Curiozități despre vinul alb

Ca și celelalte variante coloristice, vinul alb poate potenta gustul preparatelor culinare dacă este ales respectandu-se mai multe criterii.

Un prim detaliu ce merită urmărit în alegerea licorii este aciditatea. Este, pentru nespecialiști, acel “ceva” ce revigoreaza gustul după ce se ia o gura de vin din pahar și caracteristică ce imperecheaza bautura cu alimentele bogate în calorii.

Fiecare soi de struguri are o compoziție acid diferită:

– ridicată pentru Riesling si Sauvignon Blanc

– scăzută pentru Gewurztraminer

– echilibrata pentru Chardonnay.

Un alt criteriu ce poate ajuta consumatorul în alegerea celui mai potrivit vin alb este cantitatea de zahăr rezidual, rămas după fermentare. Cu alte cuvinte, ceea ce da gustul dulce sau sec, fără ca asta sa insemne direct și o aciditate crescuta, sau scazuta.

Anul de producție al vinului alb este un alt detaliu important ce poate înclina balanta unei experiențe, potentand-o. Cele mai multe băuturi au indicații de consum în primii cativa ani  dupa producție, însă unele sortimente (precum Chardonnay, sau Riesling) pot fi învechite.

Culoarea vinurilor albe vechi va fi mai inchisa decat cea inițială, iar gustul fructat se va estompa pe masura ce anii trec.

Soiul de struguri (același cu denumirea vinului, de cele mai multe ori) este o caracteristică ce trebui urmărită în alegerea oricărui vin alb. Fiecare soi este unic, fapt ce face ca fiecare licoare sa fie unica.

În final, pentru a putea completa tabloul unui vin alb de calitate, este necesar sa se cunoasca podgoria de provenienta, sau centrul viticol de producție, cu alte cuvinte: DOC (denumirea de origine controlată). Motivul? Este știut faptul ca, în funcție de caracteristicile zonei, climă și sol, același soi de struguri poate da gusturi diferite unei băuturi.